Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ Στον αέρα η καταβολή της ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης

Εξαιτίας των «σφιχτών» ημερομηνιών και του προϋπολογισμού του έργου * Σε δοκιμασία βάζει τον αγροτικό κόσμο η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Αβέβαιη» θεωρείται η καταβολή της ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης, προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, για το 2011, εξαιτίας της καθυστέρησης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διαδικασία απόδοσης του έργου.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, «η διακήρυξη του διαγωνισμού βρίθει τέτοιου μεγέθους και έκτασης ασαφειών και αοριστιών, που καθίσταται διαβλητή». «Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βάζει σε μεγάλη δοκιμασία τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος που συμμετείχε στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ με τους Προέδρους και τους Διευθυντές όλων των ΕΑΣ της χώρας, συζητήθηκαν αναλυτικά οι διαδικασίες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών για το έτος 2011 και η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για την ασφάλιση της παραγωγής και για την εγγραφή στο μητρώο αγροτών, στο πλαίσιο της πρόσφατης προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έργο αυτό.
Αρχικά η ΠΑΣΕΓΕΣ αντιδράει στις «σφιχτές» προθεσμίες διενέργειας του διαγωνισμού. Το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ είναι τόσο μικρό (μέχρι 15 Μαΐου) που σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού που όρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όταν η υποβολή προσφορών λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.
Επίσης η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ της χώρας εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους και για τον περιορισμένο φέτος προϋπολογισμό του έργου 25 ευρώ τη δήλωση εκ των οποίων με 10 ευρώ αμείβονται οι τοπογράφοι και τα 5 ευρώ είναι το κόστος μηχανογράφησης και μηχανολογικού υλικού εναπομένουν 10 ευρώ για τις Ενώσεις προκειμένου να καλύψουν το κόστος τουλάχιστον δύο έως τεσσάρων μόνιμων υπαλλήλων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και 20-40 υπαλλήλων περίπου για τρεις μήνες, καθώς επίσης και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα. Η κάθε ΕΑΣ παίρνοντας το έργο κατά την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ θα ζημιωθεί από 100.000€ έως 300.000 ευρώ τη χρονιά.
Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ κρίνουν ότι με την μεθόδευση του Υπουργείου μένουν έξω από την διαδικασία του διαγωνισμού η ΠΑΣΕΓΕΣ και μέσω αυτής οι ΕΑΣ, οι οποίες έχουν εμπειρία, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό με μεγάλη πείρα που ολοκληρώνει κάθε χρόνο κατά τον καλύτερο τρόπο το έργο του ΟΣΔΕ και επιβραβεύεται συνεχώς η Ελλάδα για την άψογη εκτέλεση του έργου από την οποία εξαρτώνται οι οικονομικές ενισχύσεις των αγροτών.
Μετά τα προαναφερόμενα η ΠΑΣΕΓΕΣ προσανατολίζεται να μην αναλάβει μέσω των κατά τόπους ΕΑΣ τη διαδικασία και ως εκ τούτου να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό ανάθεσης του έργου, στον οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές εταιρείες. Αναφέρεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το έργο αναλάμβανε η ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω των κατά τόπους ΕΑΣ.
«Κινδυνεύουν να μην πάρουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις για το 2011 οι αγρότες», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Πρίντζος Νικήτας μετά την σύσκεψη στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κατά την άποψη του κ. Πρίντζου η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην διαδικασία που επιχειρεί να εφαρμόσει η «άπειρη», όπως τη χαρακτήρισε περί των αγροτικών θεμάτων Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Είναι βέβαιο ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βάζει σε μεγάλη δοκιμασία τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας και θα έχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικήτας Πρίντζος.
Ο κ. Πρίντζος Νικήτας τόνισε ότι ο μοναδικός λόγος που υπάρχει και που θα αναγκάσει την ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ να ασχοληθεί με το έργο του ΟΣΔΕ είναι η διαπίστωση ότι χάνονται οριστικά οι επιδοτήσεις για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

γράφει Η ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

neostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: